You are here: Home Hjelp
Document Actions

Ofte Stilte Spørsmål (OSS)

Korte svar på ofte stilte spørsmål om søking, gjenfinning og hvordan få tilgang til filmer i filmarchives online.


Søking etter filmer


Det er så mange filmer fra så mange arkiv på nettsiden deres. Hva består tilbudet egentlig i?

filmarchives online-databasen inneholder i prinsippet ikke spillefilmer og andre fiksjonsfilmer, men fokuserer på faglige filmer som dokumentar- og undervisningsfilmer, filmaviser, reiseskildringer, reklamefilmer, vitenskapelige filmer, industrifilmer, oppdragsfilmer, sportsfilmer, i tillegg også animasjonsfilmer. De fleste arkivene som deltar forteller mer om sine samlinger i filmarchives online her: Beskrivelse av samlingen.


Min treffliste er altfor lang. Hvordan kan jeg få et mer presist resultat?

Alle søketermene som blir skrevet i feltet for enkelt søk blir automatisk lenket som boolsk operator ”ELLER”. Du kan få et mer presist søkeresultat ved å bruke den boolske operatoren ”OG” eller ved å spesifisere ditt spørsmål ved hjelp av avansert søk. Jo mer detaljert ditt spørsmål er, jo mer presist vil resultatet bli. For eksempel kan du kombinere flere søketermer med ”OG” eller søke i spesielle kategorier (for eksempel bare stumfilm eller bare beholdningen i et bestemt arkiv.)


Jeg søker ved hjelp av emneord? (og bruker avansert søk). Hvorfor er det ingen filmer fra (for eksempel) DIF i søkeresultatet?

Informasjonen i filmarchives online kommer fra ulike filmarkiv og varierer på flere måter. For eksempel lister ikke alle opp emneord eller omtalte personer. Du kan finne en tabelloversikt over hvilke opplysninger hvert enkelt arkiv har tatt med her: Katalogiseringsspesifikasjoner


Jeg er interessert i spillefilmer. Hvorfor får jeg nesten ingen treff?

filmarchives online inneholder i prinsippet ikke spillefilmer og andre fiksjonsfilmer, men fokuserer på faglige filmer, som dokumentar- og undervisningsfilmer, filmaviser, reiseskildringer, reklamefilmer, vitenskapelige filmer, industrifilmer, oppdragsfilmer, sportsfilmer, i tillegg også animasjonsfilmer. Det finnes noen få spillefilmer i filmarchives online, men dette utgjør bare en liten del av utvalget.


Jeg vil gjerne få tilgang til filmarchives online fra søkefeltet i nettleseren min. Er dette mulig?

Ja, bare installer tilleggsprogrammet.


Finne filmer


Noen ganger finner jeg bilder og videoer på filmarchives online. Hvorfor er ikke digitalisert materiale tilgjengelig for alle filmer?

Hovedoppgaven til filmarchives online er å bidra til å lokaliserer filmkopier i europeiske arkiv. Noen arkiv supplerer kataloginformasjonen med bilder eller videoer. Dette er imidlertid ikke hovedregelen. En nettportal som skal inneholde digitalisert materiale fra europeiske arkiv er under utvikling: The European Film Gateway.


Hvor er videoene? Har dere en oversikt over alle filmer som kan ses online?

Ja. Du finner det her: Filmer som er tilgjengelige online.


Finnes det en oversikt over alle filmene med bildegallerier?

Nei. Det er tusenvis av stillbilder som utfyller dataene på filmarchives online, og antallet øker raskt.


Jeg fant en feil i de filmografiske dataene / i innholdsbeskrivelsen. Hvem skal jeg kontakte om kvaliteten på informasjonen?

De deltakende filmarkivene bidrar, utvikler og utfyller selvstendig og på eget ansvar informasjonen fra sine lokale arkivs databaser i filmarchives online. Hvis du har spørsmål eller kommentarer angående informasjonen om filmene på filmarchives online, vær vennlig å se på vår kontaktseksjon og henvend deg direkte til det arkivet som har filmkopien.


Hvordan få tak i filmene


Jeg fant en film jeg gjerne skulle sett. Er det mulig?

Ja. Hvis du er interessert i påsyn, kjøpe rettigheter eller kjøpe en filmkopi, klikk på ”Skaff kopi”-knappen for å finne kontaktinformasjon til det aktuelle arkivet.


Hvordan navigere på filmarchives online


Jeg liker å surfe på filmarchives online på fransk. Hvorfor er det engelske tekster selv når jeg velger den franske språkversjonen?

Bare kjerneinformasjonen i filmarchives online er tilgjengelig på åtte språk. Innholdsbeskrivelsene er vanligvis tilgjengelig på engelsk og ett språk til.


Bidra med filmer


Jeg vil gjerne gjøre min samling av arkivfilm tilgjengelig. Er dette mulig?

Generelt: Ja. Men det er tekniske, organisatoriske og andre spørsmål som må diskuteres. Vær vennlig å konsultere vår Bidragsseksjon og ta Contribute section and kontakt med oss.


Noe mer


Må jeg betale for tjenestene som tilbys på nettportalen? Hvem står bak filmarchives online?

Det er gratis å bruke filmarchives online. Nettportalen er resultatet av MIDAS-prosjektet (Moving Image Database for Access and Re-use of European Film Collections). MIDAS ble startet i 2006 som et pilotprosjekt i MEDIA Plus programmet til Europakommisjonen. Det varte i tre år og ble utført av 18 institusjoner som alle arbeidet med å samle inn og preservere filmarven i Europa. MIDAS ble koordinert av Deutsches Filminstitut - DIF. Hvis du finner en film på filmarchives online som interesserer deg, ta direkte kontakt med det arkivet som har kopien, ettersom det ikke er noe sentralt kontaktpunkt for forespørsel etter kopier.


Vennligst se på vår Deltakerseksjon.

Please consult our Partners section.


Dette svarer ikke på mine spørsmål. Jeg vil gjerne snakke med noen personlig.

Ja. Du finner vår kontaktinformasjon her: Kontakt.